HALAMAN UTAMA

Mahu Password Selamat?

Assalamualaikum, pada masa kini majoriti orang mempunyai akaun di dalam alam siber. Namun sejauh mana kita peka dengan keselamatan akaun kita? Kadang-kala tidak semua orang ambil berat mengenai perkara ini. Nampak mudah dan enteng, tetapi jika melibatkan akaun bank, akaun yang mempunyai maklumat penting kita dicerobohi, pasti kita bimbang akan keselamatan akaun dan hak-hak kita.

Oleh yang demikian, saya di sini ingin berkongsikan mengenai beberapa perkara yang mungkin boleh dijadikan panduan kita untuk mempunyai password yang selamat. Jika anda ingin menguji sama ada password anda itu selamat, boleh ke laman CyberSafe Malaysia. Seperti di bawah :-Adakah anda tahu, untuk anggaran, password anda boleh digondam dalam masa tertentu berdasarkan jadual dan bilangan bentuk yang digunakan [Facebook Cybersafe Malaysia]:-

Untuk makluman anda, pada Januari 2010, Twitter telah menyekat 370 kata laluan atau password yang digunakan terlalu jelas dan biasa digunakan. [Facebook Cybersafe Malaysia]

Dinasihatkan juga, elakkan menggunakan kata laluan anda untuk akaun email sama dengan akaun laman web atau laman sosial atau akaun maya anda yang lain. Ini salah satu langkah mudah untuk menyelamatkan akaun email anda.

Jika mampu, kemaskini password anda setiap 6 bulan dan pastikan ianya adalah kuat (Huruf Besar + Huruf Kecil + Perkataan Unik + Nombor).

Semoga tips-tips ini dapat membantu anda lebih peka dengan keselamatan akaun anda.
Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang