HALAMAN UTAMA

Benarkah Si Unta Pedendam?

Salam semua, sesuatu yang sangat menarik jika mendengar suatu kisah yang selama ini kita tidak ketahui. Melihatkan daripada tajuk "unta pendendam?" Apakah benarkah kenyataan ini? Apabila dikhabarkan kepada saya bahawa unta adalah seekor haiwan yang sangat kuat ingatannya. Dalam pembacaan saya secara rambang di dalam beberapa laman web dan blog, memang benarlah dikatakan bahawa unta ini mempunyai ingatan yang kuat. Oleh itu, kenyataan unta adalah seekor haiwan yang pendendam adalah tidak mustahil.Walaubagaimanapun, mengapakah saya menyebutkan mengenai unta? Begini saudara sekalian, ketika menghadiri satu kursus, seorang penceramah telah mengaitkan sifat pemalu unta yang boleh dijadikan tauladan, juga diberitahu bahawa unta adalah haiwan yang kuat ingatannya. Pemalunya unta ini sehinggakan kita tidak tahu bilakah unta tersebut mengawan berbanding dengan binatang-binatang lain yang kadang-kala kita boleh binatang tersebut mengawan. Di sini, kita perlu mengambil pengajaran bahawa, jika haiwan pun mempunyai rasa malu yang amat tinggi, mengapa tidak kita sebagai manusia? Sebagai contoh bercumbu-cumbuan di tempat awam. Jika haiwan pun mempunyai rasa malu untuk melakukannya di khalayak ramai, mengapa kita manusia tidak malu? Tetapi, pada saya tidaklah begitu terkejut jika manusia tiada rasa malu. Allah telah berfirman di dalam Al-Quran :- 

Surah Al A'raaf
ﭑ ﭒ ﭓ ﭔ ﭕ ﭖ ﭗ ﭘ ﭙ ﭚ ﭛ ﭜ ﭝ ﭞ ﭟ ﭠ ﭡ ﭢ ﭣ ﭤ ﭥ ﭦ ﭧ ﭨ ﭩ ﭪ ﭫ ﭬ ﭭ ﭮ ﭯ ﭰ ﭱ ﭲ
{179} Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi) neraka jahanam kebanyakan dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya, dan mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya, dan mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya; mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang yang lalai.

Allah juga telah memberitahu kita bahawa sememangnya terdapat manusia yang lebih teruk daripada binatang ternakan. Tetapi, bagaimana jika dibandingkan dengan binatang yang bukan ternakkan? Jadi, pandai-pandailah saudara fikir-fikirkan. 

Berbalik kepada kisah unta tadi, walaubagaimanapun, saudara saudari sekalian, perlu diketahui juga bahawa jika kita melihat unta tersebut mengawan, maka eloklah kita elakkan daripada melihatnya mengawan. Hal ini kerana, diberitahu tadi bahawa unta mempunyai ingatan yang kuat. Jadi, jika unta tersebut mengetahui orang yang melihat unta tersebut mengawan, ia akan ingat wajah orang tersebut dan akan menyimpan dendam untuk membunuh sesiapa yang melihatnya mengawan dalam tempoh masa yang lama. 

Oleh itu, misal kata kita datang pada tahun ini melihat unta tersebut, dan kita datang lagi pada tahun hadapan, nescaya unta tersebut akan mencari orang yang telah melihatnya mengawan dan memastikan orang itu akan mati dibunuh. Itulah yang diberitahu sebagai satu pengetahuan yang mungkin berguna kepada kita apabila berjumpa dengan unta dengan mengetahui sifatnya itu. Walaubagaimanapun, saya sendiri tidak dapat sahkan apakah pernah berlaku kejadian sedemikian atau tidak, dan adakah unta ini benar-benar menyimpan dendam itu adalah fakta yang benar. Wallahua'lam. Jika saudara pernah mendengar atau alaminya sendiri, silalah berkongsi dengan saya dan pembaca-pembaca lain. Saya sekadar berkongsi mengenai sebahagian sifat unta.

Sekian, Terima kasih.

MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang