HALAMAN UTAMA

Apakah Itu Namanya Ustaz?

Salam semua, di Malaysia sering kali istilah atau gelaran ustaz digunakan untuk mereka yang mengajarkan ilmu agama atau yang mahir di dalam ilmu agama. Sekitar pembelajaran saya, walaupun belum pernah ke negara arab. Namun, saya juga telah diberitahu bahawa gelaran ustaz ini adalah gelaran yang sangat tinggi di sana.

Di negara kita Malaysia, terdapat segelintir yang menganggap gelaran ustaz inii adalah suatu yang sangat rendah tahap atau levelnya kerana kita telah terbiasa dengan budaya di sini. Sesetengah mereka yang mengajarkan ilmu agama di Malayasia ini suka tidak suka menggelarkan diri mereka sebagai ustaz atau ustazah kerana mungkin menganggap ianya tidak setaraf dengan mereka. Sama ada gelaran itu mereka anggap paling rendah atau pun menganggap ianya terlalu tinggi. 


Walaupun begitu, ada juga yang menggunakan gelaran ustaz atau pun ustazah ini di hadapan gelaran yang mereka ada, dengan kata lain, mereka sangat bangga dengan gelaran ini kerana ianya adalah sesuatu yang sangat membanggakan mereka. Sehinggakan apa sahaja gelaran yang mereka dapat akan didahulukan dengan gelaran ustaz atau pun ustazah.

Saya juga memikirkan ada benarnya dan sebaiknya kita mengangkat mereka ini untuk menghargai mereka dalam menyampaikan ilmu. Saya mendapat tahu daripada Dr. Aizan yang menyampaikan syarahannya mengenai Kesarjanaan Sains Islam di Universiti Malaya bahawa ustaz atau ustazah ini di negara arab adalah untuk mereka yang bergelar Professor. Bukan seperti di Malaysia, budaya kita menganggap ustaz atau ustazah ini sebagai golongan yang mengajarkan ilmu agama sahaja. Begitu juga dengan syarahan kelas Bahasa Arab di Fakulti Bahasa Universiti Malaya oleh Ustaz Abd Malek yang mengatakan bahawa perkataan ustaz itu sebenarnya datang daripada bahasa Parsi yang membawa maksud Professor di Universiti-universiti di negara arab.
Oleh yang demikian, tidak salahlah kita menggunakan gelaran ustaz bagi mereka yang mengajarkan ilmu agama atau pun apa sahaja ilmu yang bermanfaat. Cumanya mahu dikatakan di sini bahawa, gelaran itu amat tinggi nilainya kerana tanpa penyampaian ilmu mereka kepada kita, mungkin tidaklah kita dapat mempelajari ilmu-ilmuu yang baru sebagai panduan dalam hidup kita. Juga janganlah kita menrendah-rendahkan gelaran ini seolah-olah mereka ini tidak setanding dengan ilmu-ilmu lain seperti kejuruteraan, perubatan, matematik, ekonomi dan sebagainya. Jika ada yang beranggapan demikian, maka fikir-fikirkanlah apakah ilmu yang kita miliki itu lebih penting daripada ilmu mereka?

Sekian, Terima kasih.

MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang