HALAMAN UTAMA

Islam ada politik?

Salam semua pembaca, saya tergerak hati ingin berkongsi sedikit pandangan mengenai adakah Islam ada Politik? Saya bukanlah mahir atau pun menguasai penuh bidang politik ini, tetapi sekadar ingin berkongsi pandangan saya mengenainya.

Adakah anda akan  bersetuju jika saya katakan, di dalam Islam, politik tidak boleh dipisahkan?
setujukah anda, jika tiada politik dalam Islam, maka Islam tidak lengkap.

Saya setuju akan pernyataan ini, hal ini kerana politik itu juga adalah kuasa Islam.
Saya bagi sedikit contoh:-

Di dalam solat, solat itu juga adalah politik, setuju? kenapa? sebab, jika nak bersolat jemaah mesti melantik imam. Jadi di dalam perlantikan itu, boleh atau pun tidak ramai yang menjadi imam utk satu jemaah? sudah tentu tidak boleh. Demikian juga ia sama juga dengan konsep kita melantik ketua, sebab imam itu ialah ketua.

Adakah ia bukan politik? di sini juga telah mengajar kita agar patuh kepada pemimpin atau ketua. Jikalau kita ingkar? maka tidak dapatlah pahala jemaah. Betul? Maknanya, kalau kita ingkar dengan ketua, maka kita dengan tersendiri terkeluar daripada masyarakat atau orgnisasi tersebut.

Oleh itu yang penting juga, jika imam itu melakukan kesalahan atau terlupa sesuatu perkara yang boleh dimaafkan, maka jemaah wajib menegur imam tersebut. Betul? Kalau tidak tegur macam mana? sah atau tidak kita mengikut imam yang kita sudah nampak kesalahannya ketika sedang bersolat? Iaitu kesalahannya terang-terangan membatalkan solat. Di sini bolehlah kita katakan, kita perlu menegur ketua jika mereka terlupa atau tersilap. Inilah antara politik yang boleh dilihat di dalam Islam.

Situasi yang lain pula, jika imam terbatal atau terkentut, maka perlulah digantikan dengan memilih imam yang lain. Tetapi bagaimana kalau tidak diganti? Adakah makmum yang tahu imam itu batal, masih ikut imam? sudah tentu tidak. Bagaimana mahu ikut imam, sedangkan imam sudah tiada di hadapan? maka kita perlu pilih imam yang lain dalam kalangan jemaah itu sendiri.

Di sini, boleh dikatakan kita wajib menggantikan pemimpin dalam masyarakat yang mempunyai pemimpin yang sudah tidak layak lagi atau hilang kelayakkan untuk memimpin seperti imam tadi yang telah melakukan perkara-perkara yang membatalkan solat. Maka perlu membuat pilihan dan sepatutnya perlu tahu siapakah yang prioriti menjadi imam selepas imam utama batal. Di sini, semua perlu ambil peranan masing-masing.

Dan bagaimana sebuah kampung itu wajib mendirikan solat jemaah yang mana menjadi fardhu kifayah kepada kampung tersebut. Tetapi cuba kita bersama fikirkan, jika hanya ada beberapa orang sahaja yang memainkan peranan mereka untuk menjadi imam di dalam kampung itu dan yang lain hanya mendiamkan diri tanpa apa-apa persediaan, adakah pada satu masa imam tiada, bagaimana kewajipan dan tanggungjwab seluruh kampung itu terangkat? Dengan kata lain, siapa yang bertanggungjawab menggantikan dan memastikan solat jemaah itu masih dilakukan?

Jika tiada seluruh kampung akan mendapat dosa. Saya melihat kepentingan kita sebagai anggota masyarakat itu tidak boleh lari dengan politik. Begitu juga dalam pemilihan pemimpin negara. Cumanya yang kita mampu buat di negara kita adalah demokrasi berparlimen. Walaupun ianya adalah acuan daripada barat, di sinilah kita perlu memainkan peranan jika kita mahu ianya diubah. Jadi tanggungjawab siapa? Jika kita sibuk dengan amalan kita sehinggakan mengabaikan politik pemilihan pemimpin, bagaimana mahu menjamin kesucian dan keagungan itu sendiri sekiranya kita hanya membiarkan kuasa kita diambil mereka yang kurang faham mengenai Islam.

Jadi bagaimana untuk memilih pemimpin di Malaysia, sudah tentu kita perlukan pilihanraya. Dan perlu juga tahu ketua yang baik dan berkelayakan. Betul? Ini sudah tentu perlu. Islam juga telah mengajar bagaimana untuk memilih pemimpin. Jadi akhlak yang baik dan sesuai untuk memimpin masyarakat dan kriteria yang lain perlulah diambil kira. Solat itu sendiri banyak yang kita boleh belajar falsafah yang boleh dijadikan panduan hidup kita.

Oleh itu, adakah Islam itu tiada politik? saya sangat tidak setuju dengan pandangan yang memisahkan Islam itu dengan politik. Seolah-olah, bila diminta memilih pemimpin khususnya dalam apa jua perkara. Tidak boleh diberikan penerangan bagaimana untuk memilih. Di dalam ceramah agama perlu diterapkan cara memilih pemimpin. Sebab kita perlu aplikasikan cara pemilihan imam dengan cara memilih ketua atau pemimpin. Konsepnya pada saya sama sahaja. Cuma kita yang tidak mengambil pengajaran di dalam ibadah kita itu sendiri.

Selain itu, perku diingat, saya bukanlah mengatakan bahawa kita perlu berpolitk kepartian semata. Yang saya ingin tekankan adalah, jangan kita cepat melatah atau pun melenting jika orang lain atau pun sesiapa sahaja memberi ingatan mengenai tanggungjawab kita berpolitik. Kita lari dari politik, bermakna kita lari dari tanggungjawab. Kita hidup perlu bermasyarakat, jika tiada masyarakat, bermakana kita tiada tamadun. Dalam masyarakat mesti ada pemimpin. Jika tiada pemimpin, adakah masyarakat itu makmur dan tenteram? Fikir-fikirkan bersama.

Jangan juga lupa, politik juga ibadah jika kita faham konsep yang sebenarnya kerana ianya luas. Yang menjadikan politik itu kotor dan jijik itu jika kita mengamalkan politik yang secara membabi buta dan tidak tahu hujung pangkalnya. Membiarkan kemungkaran berlaku tanpa menegurnya. Menyalahgunakan kuasa politik untuk kepentingan sesuatu perkara. Mengamalkan rasuah dan tidak telus dan sebagainya yang menyalahi batas-batas Islam itu sendiri sebagai landasan hidup.

Jadi, pada saya paling tidak pun seseorang muslim itu perlu antaranya:-
1. Mendaftar sebagai pengundi di SPR.
2. Mengambil tahu sahaja isu politik negara sebagai panduan mengundi.
3. Sentiasa sensitif dengan perkara yang berlaku berkaitan dengan kesucian Islam secara rasional dan berhikmah.

Sekian, sedikit pandangan mengenai politik dan Islam. Jadi apa kata anda?

p/s : Pandangan saya sebagai seorang belia muda Malaysia mengenai Politik dan Islam. Teguran amat dialu-alukan jika terdapat kesilapan kenyataan yang saya tulis.  

Sekian, Terima Kasih.

MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang