HALAMAN UTAMA

Gempa Bumi 8.7 Skala 11 April 2012 Amaran Tsunami?

Assalamualaikum, gegaran gempa telah dilaporkan berlaku pada pukul 4.38PM waktu Malaysia dengan kekuatan magnitude 8.7 skala ritcher di 2.35N 93.07E pada kedalaman 22.0km. Saya telah merujuk beberapa sumber memberitahu bahawa terdapat amaran Tsunami telah dikeluarkan. Beberapa negara telah mengeluarkan amaran Tsunami kepada penduduknya yang berdekatan pantai. 28 buah negara merasai gegaran termasuk Malaysia. Di bawah adalah jangkaan tsunami akan tiba di beberapa pantai di seluruh dunia.

Amaran Kuning yang dikeluarkan selepas gempa juga telah ditukar kepada amaran Hijau yang dikeluarkan oleh Earthquake Hazards Program Office sejam selepas gempa bumi berlaku di Pantai Barat di bahagian Utara Sumatra. Di Malaysia, orang ramai dinasihatkan supaya menjauhi beberapa kawasan pantai utama di Kedah, Perlis, Langkawi, Pulau Pinang dan Perak kerana berpotensi berlakunya tsunami.

Mengikut senarai dalam PTWC, ia telah menjangkakan tsunami boleh berlaku dan dijangka akan tiba di lokasi Malaysia antaranya di:-

 MALAYSIA     GEORGETOWN     5.4N 100.1E  2111 11 APR (Waktu Malaysia)
         PORT_DICKSON    2.5N 101.7E  0210 12 APR (Waktu Malaysia)
*tertakluk kepada keadaan semasa.
  

PTWC pada Jam 2036 tadi telah membatalkan semua amaran tsunami yang dikeluarkan dan semuanya tertakluk kepada amaran yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berautoriti untuk setiap negara yang terlibat.


Lokasi gempa bumi 11 April 2012


Lokasi yang berdekatan yang dijangka akan menerima kesan gempa.

Waktu yang dijangka untuk Tsunami tiba di kawasan pantai seluruh dunia.
 Laporan ke 4 yang dikeluarkan oleh USAID.Laporan terkini akan dikemaskini mengikut keadaan.

Sumber maklumat:
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/pager/events/us/c000905e/index.html#summary
http://wcatwc.arh.noaa.gov/
http://ptwc.weather.gov/ptwc/index.php?region=3


Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang