HALAMAN UTAMA

Bahaya Makan Ayam dan Pisang Goreng Rangup?

Assalamualaikum, semua orang suka makanan yang rangup seperti ayam gorang, bawang goreng, dan pisang goreng. Namun tahukah kita ianya punca mendapat kanser? Mengapa? Ianya akan menyebabkan punca mendapat kanser apabila ianya digoreng dengan campuran plastik. Sekian lama juga saya mendegar akan perkara ini. Sama ada benar atau pun tidak. Hanya dengar cakap-cakap dan khabar angin sahaja.

Kini saya telah terjumpa dengan satu rakaman siaran daripada negara jiran Indonesia berkaitan dengan "Ayam Crispy dan Gorengan Berplastik". Dalam dokumentari ini, dikisahkan bagaimana peniaga menggoreng ayam untuk lebih rangup dan tahan lama. Ianya semestinya dicampurkan dengan plastik ketika menggorengnya. Sebelum ini saya selalu dengar jangan makan bawang goreng kerana ia digoreng dengan plastik untuk pastikannya lebih tahan lama dan lebih rangup.

Walaupun, pembongkaran dan penyiasatan ini berlaku di luar negara, seharusnya kita juga jadikan panduan untuk memilih tempat makan yang tidak melakukan perkara ini untuk menjadikan makanan mereka lebih sedap dan memberikan racun kepada pelanggan yang memakan makanan mereka setiap hari.


Ada juga komen-komen daripada rakyat Malaysia sendiri yang mengakui ianya sememang ada berlaku di kedai-kedai di Malaysia yang menjual makanan bergorengan untuk menjadikan rasanya lebih sedap dan lebih rangup. Saya petik dan ambil beberapa komen yang mengakui pernah melihat sendiri perbuatan tukang masak ini mencampurkan plastik dalam minyak gorengan mereka.

Beberapa komen telah kongsikan pengalaman mereka melihat perkara ini berlaku juga di Malaysia.

Komen 1:
Admin, saya pernah tengok depan mata. Sebelum goreng pisang, akak tu masukkanplastik hijau dalam minyak panas lepas tu baru goreng pisang. Tapi masa tu saya budak sekolah lagi tak berapa faham kenapa buat macam tu, cuma pelik jer, tapi pisang goreng dia memang rangup la. Lepas masak dia jadi tepung rangup kulit licin tu.

Tapi kan, tekastur kulit tepung luar ayam goreng plastik ni sama je macam pisang goreng plastik yang saya pernah tengok depan mata tu. Kulit luar dia akan jadi macam licin tebal. "I think I don;t want to buy and eat this kind of fried chicken or pisang goreng anymore.

Komen 2:
Saya pernah tengok orang jual pisang goreng buat macam ni, dia guna minyak sekilo yang dalam plastik, lepas dia gunting minyak yang dalam plastik, last sekali plastik tu pun dia masukkan. Mula-mula heran kenapa dia tak keluarkan, ingatkan tak perasan, tapi tak semua peniaga yang buat macam ini, ada segelintir je yang tak jujur.

Komen 3:
Tempat saya ni pun ada satu warong pisang goreng buat macam itu, guna straw. Pernah try sekali je, rasanya lain, pastu ada pula orang cerita goreng dengan straw terus tak pernah beli lagi.

Komen 4:
Betul tu, di Sabah pun ada kedai tu guna minyak makan dalam plastik untuk menggoreng kueh pisang. Masa memanaskan minyak plastik tak dibuka malah langsung saja dimasukkan dalam kuali maka apabila kuali panas, plastik pun cair dan bersatu sebati dengan minyak makan. Hati-hati dengan gorengan pisang yang rangup semacam.

Komen 5:
2 Minggu lepas makan ikan dan seafood celup tepung di PCB Kota Bharu. Kedai tu guna minyak paket, nak tambah minyak tak payah gunting, masuk je plastik minyak tu dalam minyak panas. baki plastik tu dibuang. Sebahagian tu tentu cair dalam miyak masak.Berikut sebuah Rancangan Televisyen di Indonesia (Seperti Rancangan AGEN HALAL di Astro OASIS) yang membongkar punca dan segelitir peniaga menggunakan plastik untuk merangupkan ayam goreng mereka.Semoga maklumat ini dapat membantu dan mengingatkan kita agar lebih sentiasa berhati-hati lagi untuk makan di luar sana demi kesihatan kita jangka masa panjang.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang