HALAMAN UTAMA

Kesan Game Kepada Alam Sekitar?

Assalamualaikum. Fakta menarik! WOW sangat menakjubkan, permainan (games) dan konsul mencemarkan alam sekitar secara serius? Berikut adalah antara fakta yang diperolehi.

Enam bilion pound permainan dan konsol telah dijual, dan jika kesemua permainan dan konsol yang dihasilkan oleh Nintendo akan berakhir di tapak pelupusan sampah, beratnya adalah menyamai dengan 5,555 buah patung Liberty. Itu baru dua jenis maklumat yang digambarkan oleh infographic mengenai kesan alam yang disebabkan oleh permainan video.


Infographic yang diterbitkan oleh Big Fish Games on Visual.ly menggunakan maklumat daripada beberapa sumber juga menyediakan beberapa fakta dan angka-angka mengenai permainan (games) secara umum, sebagai contoh, kini terdapat lebih banyak permainan video yang dihasilkan berbanding dengan kewujudan manusia. Ianya turut memberikan kesan alam sekitar apabila ia datang kepada perkakasan permainan video - plastik yang digunakan untuk membuat kebanyakan permainan dan konsol tidak boleh mengurai, menurut kepada infographic.

Terdapat juga bahagian positif, bagaimanapun. Melalui muat turun, pemain boleh bermain permainan mereka tanpa menyumbang kepada pembaziran. Sebagai contoh, jika semua permainan telah dimuat turun dan bukannya daripada produk yang dihasilkan, yang mana akan dapat menjimatkan 2.4 billion gelen minyak mentah.

Jadi, kurangkan beli permainan konsul dan jagalah alam sekitar anda.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang