HALAMAN UTAMA

Apa Rahsia Tahi Kucing?

Salam semua pembaca, tahukah saudara rahsia tahi kucing? Dalam firman Allah surah Al-Anbiya' ayat 16 :-

ﭾ ﭿ ﮀ ﮁ ﮂ ﮃ ﮄ ﮅ
Maksudnya : Dan tidaklah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antaranya, secara main-main.
Si kucing yang comel.

Dalam ayat ini, jelaslah Allah itu maha kuasa dan segala ciptaannya mempunyai fungsi dan hikmah tertentu yang tersembunyi yang perlu dikaji dan dicari apakah itu rahsianya. Dalam pengetahuan saya sewaktu mempelajari pelbagai ilmu Allah, diberikan suatu info atau pun ilmu yang mana, jika kita tidak mencarinya, kita tidak akan dapat.
Sidang pembaca sekalian, Minda Insan kali ini membawakan rahsia tahi kucing untuk manfaat manusia. Bukanlah saya mengatakan bahawa tahi kucing itu memberikan kita manfaat. Tetapi, pernahkah kita terfikir atau pun terlintas di fikiran kita di manakah sepatutnya si kucing ini membuang tahinya? Nampak seperti perkara yang mengarut untuk dibincangkan. Tetapi, pernahkah kita terfikir? 
Mungkin ada dalam kalangan kita pernah terfikir. Tetapi, bagaimanakah mereka yang tidak tahu rahsia ini? Baiklah sidang pembaca sekalian. Untuk pengetahuan kita bersama, kucing lazimnya akan membuang najisnya di atas tanah, lalu ditimbuskannya bukan? Maksud saya, secara fitrah haiwan itu. Jadi, di sinilah kita perlu perhatikan. Bagaimana si kucing ini boleh menjadikannya sebagai suatu kebiasaan sifatnya? sudah tentulah jawapannya ialah fitrah dan Allah telah menetapkan dan mengarahkan supaya ia bertindak sedemikian sehinggalah bila-bila melainkan atas tindakan manusia.

Tahi yang pada fitrahnya akan ditimbus si kucing.

Jadi, apakah yang saya ingin bawakan? Para pembaca sekalian. Di sini, Allah memberikan suatu mesej kepada manusia yang memikirkannya. Mengapa tahinya ditimbus di dalam tanah? Mengapa tidak dibiarkan? Jika kita perhatikan, walaupun di mana si kucing ini membuangkan najisnya, sama ada di atas simen atau pun di atas rumput, perkara yang tidak boleh ditinggalkannya ialah menguis pada sekeliling tahinya supaya ianya tertimbus, walaupun pada hakikatnya tiada tanah di situ.

Mengikut kajian yang dibuat, kucing ini mempunyai sejenis mikrob yang mana boleh membawa penyakit kepada manusia jika ia tersebar kepada manusia melalui medium-medium seperti najisnya dimakan oleh binatang ternakan. Mikrob ini boleh membawa kepada kebutaan. Jadi, saudara-saudara sekalian, ketahuilah bahawa sifat kucing itu adalah tanggungjwab kucing itu untuk memastikan najisnya tidak dimakan oleh haiwan lain. Maka, ditimbuslah najisnya itu.

Fitrahnya kucing membuang najis di atas tanah.
Begitulah rahsia tahi kucing yang sebenarnya perlu ditimbus untuk mengelakkan mudharat kepada manusia itu sendiri. Untuk pengetahuan, tanahlah sebenarnya memainkan peranan untuk membunuh parasit atau mikrob yang berbahaya. Dan Insya-Allah, saya akan berkongsikannya pada masa yang akan datang.

Semoga ilmu yang kita ada mendapat keberkatan daripada Allah untuk menambahkan keimanan dan mendekatkan diri kepadaNya Insya-Allah. Sekian buat masa ini.

Terima Kasih.

MINDA INSAN-Info Ditambah, Minda bercambah.


2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hey your blog design is very nice, clean and fresh and with updated content, make people feel peace and I always enjoy browsing your site.

- Norman

Farid berkata...

Terima kasih saudara Norman. Sekadar berkongsi info sekadar yang sempat sahaja... :)

Nuffnang