HALAMAN UTAMA

No Plat Kenderaan? Negeri Mana Asalnya?

PING BLOG ANDA DI SINI

Assalamualaikum, saudara saudari sekalian, kalau naik kereta ada motosikal, pasti akan terlihat banyak kenderaan dengan pelbagai no plat yang mana depannya bermula dengan pelbagai huruf dan abjad. Tapi tahukah anda, mana asal setiap kenderaan tersebut? Mengapa ada pelbagai huruf? Apakah identiti yang dibawah setiap huruf? Di sini, saya kongsikan apakah yang dimaksudkan atau apakah negeri yang diwakili setiap no plat tersebut.

Berikut antara identiti no plat yang ada atas jalan raya di Malaysia. Secara amnya, inilah no plat yang diguna pakai kenderaan persendirian di Malaysia.

Kemudian, ada juga selain no plat kenderaan persendirian, ada juga kenderaan awam seperti Teksi, (HWA 2213, HAA 5440, HMA 8662) dengan kenderaan perdagangan seperti Trailer dan juga kenderaan untuk membawa diplomat-diplomat luar negara, seperti yang di bawah:-

Ada juga kenderaan tentera dengan no plat ZZ, ZA, ZL, ZU, ZD dan JMF yang lebih spesifik, seperti di bawah:-Semoga sedikit sebanyak, dapat juga kita mengenai maklumat di sebalik no plat kenderaan di Malaysia ini. Mungkin ada yang dah tahu, dan mungkin juga ada yang tidak tahu.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang