HALAMAN UTAMA

Bil Elektrik Melambung? Sahkan Di Sini

Assalamualaikum, Anda pernah tahu berapa banyakkah penggunaan elekrik di rumah anda? Jika tidak, pernahkah anda tahu bahawa anda boleh semak penggunaan bil elektrik anda setiap bulan sehingga enam bulan lepas? Mari saya kongsikan kepada anda laman sensawang Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang memberikan anda peluang untuk menyemak penggunaan elektrik anda sehingga enam bulan lepas.

Berikut adalah halaman TNB yang boleh dilayari untuk mendapatkan perkhidmatan secara dalam talian (online) daripada TNB. Ini antara perkhidmatan yang telah saya gunakan setakat ini. Jadi, bagaimana mahu menggunakan perkhidmatan ini? Sila ikut langkah-langkah yang disediakan oleh pihak TNB di Pendaftaran Akaun untuk mendaftar.

Apa pun, semoga anda dapat memanfaatkan dan menilai jumlah penggunaan elektrik anda sepanjang 6 bulan lepas. Mungkin boleh dikurangkan penggunaan elektrik kepada perkara yang perlu sahaja untuk mendapatkan penjimatan dan dapat juga mengurangkan bil setiap bulan disamping dapat menyokong kepada Bumi Hijau atau pun kempen 'Go Green' yang sentiasa berlangsung sepanjang masa.
 
Selain itu, anda juga boleh mendapatkan rebat penjimatan daripada Saveenergy untuk mendapatkan voucer pembelian yang telah ditawarkan untuk menggalakkan penggunaan barangan yang menjimat tenaga khususnya untuk peti ais dan juga penyaman udara.

 
Empat prinsip bagaimana dapat mengurangkan bil elektrik anda:
  1. Penggunaan tenaga elektrik yang efisyen.
  2. Penggunaan peralatan elektrik secara efisyen.
  3. Penyelenggaraan peralatan elektrik yang efisyen.
  4. Teknologi yang efisyen.

cfl light bulb
Pencahayaan
Gantikan bulb anda (60W, penggunaan 4 jam/hari) dengan bulb yang jimat tenaga.
Penjimatan sebulan (RM): RM 1.11
Penjimatan setahun (RM): RM 13.37
03 ekonPenyaman Udara
Pilih penyaman udara yang mempunyai 1HP (kuasa kuda) dengan load rating 850W over one with a rating of 950W untuk 6 jam sehari.
Penjimatan sebulan (RM): RM 4.00
Penjimatan setahun (RM): RM 48.00
08 mesin
Mesin Basuh
Kurangkan muatan setiap kali basuhan kepada 3 kali muatan penuh seminggu.
Penjimatan sebulan (RM): RM 3.08
Penjimatan setahun (RM): RM 37.00
01 peti
Peti Sejuk
Tetapkan suhu pada -18 Celcius berbanding -21 Celcius.
Penjimatan sebulan (RM): RM 1.09
Penjimatan setahun (RM): RM 13.08

Pilih penyejuk beku yang menegak (Choose a chest freezer over  an upright freezer).
Penjimatan sebulan (RM): RM 4.00
Penjimatan setahun (RM): RM 48.00
02 tv
Televisyen
Penggunaan dalam keadaan standby menggunakan sehingga 100kWh setahun bersamaan dengan RM22. Jadi, jangan lupa mematikan suis uatama untuk penjimatan tenaga yang optimum.

Penjimatan sebulan (RM): RM 1.82
Penjimatan setahun (RM): RM 21.80
Source: Energy Commission

Berikut juga antara pengiraan yang boleh dijadikan panduan anda:-Semoga anda semua mendapat manfaat daripada perkongsian saya di sini. Isu kepenggunaan dan juga alam sekitar sentiasa diutamakan. Anda membuat pilihan. Insya-Allah.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Tiada ulasan:

Nuffnang