HALAMAN UTAMA

Warna penutup dan kandungan air?

Biasa sekali kita melihat botol-botol air minuman di dalam banyak aktiviti luar seperti acara sukan, lawatan-lawatan, gotong-royong atau aktiviti-aktiviti yang memerlukan air sebagai penghilang dahaga. Walau bagaimanapun, berapa perihatinkah kita dengan isi kandungan di dalam air tersebut? Mungkin kita biasa mendengar persoalan-persoalan yang biasa dilemparkan mengenai air tersebut kepada yang berkaitan hatta kadang-kala kita sendiri, dan jawapan yang biasa diberikan "Syukurlah air ini pun orang dah bagi", atau "Asalkan dahaga aku hilang, sudahlah". Jawapan ini amat tepat sekali, dan bukan itu pointnya. Tetapi, sejauh manakah pengetahuan kita mengenai air botol ini. Sebagai pengguna kita wajib tahu apa yang kita gunakan, tidak banyak pun sedikit.

Tahukah saudara para pembaca sekalian, Pernahkan anda melihat penutup botol yang berwarna putih, biru, hijau dan sebagainya? Sudah tentu pernah bukan. Bagaimanakah kita dapat membezakan jenis air minuman yang kita beli? Khususnya untuk minuman sebagai penghilang dahaga. Apakah perbezaan yeng terdapat dalam minuman ini? Para pembaca yang dihormati, jangan tidak tahu pula air yang terdapat di dalam botol tersebut sebenarnya juga mempunyai identitinya yang tersendiri. Bagaimanakah kita dapat membezakan kandungannya melalui tutup botol tersebut?


Selepas pencarian yang saya telah buat melalui beberapa websites, pelbagai infomasi berkaitan perkara ini telah diperolehi. Oleh yang demikian secara ringkas pengguna harus tahu mengenal pasti perbezaan diantara air mineral semulajadi dan air minuman yang dibotolkan.

Air Mineral Semulajadi ialah air bawah tanah yang dikeluarkan untuk kegunaan minuman. Ia mengandungi pelbagai mineral seperti magnesium, kalsium, florida, sodium dan sulfat. Oleh yang demikian, air mineral semulajadi tersebut harus mematuhi standard yang disarankan oleh Bahagian 26, (Perintah 360A (7)), Akta Makanan 1985 (oleh Bahagian Keselamatan dan Kawalan Mutu Makanan).

Air minuman yang dibotol pula merupakan sumbaer bekalan air yang telah dirawat dan dibotolkan untuk kegunaan minuman. Sumber tersebut adalah daripada bekalan air paip, air larian permukaan atau air bawah tanah.

Cara paling mudah untuk membezakan kedua-dua jenis air di dalam botol tersebut ialah:

• Penutup botol air bagi Air Mineral Semulajadi adalah penutup berwarna.
• Penutup bagi air botol bagi Air Minuman di dalam botol ialah penutup berwarna putih sahaja.

Selain warna penutup botol, pengguna juga harus membaca dan memahami label pada botol tersebut dengan teliti.

Perbezaan Air Mineral Semulajadi (AMS) dengan Air Minuman Berbungkus (AMB)

Air Mineral Semulajadi (AMS)

☺ AMS hendaklah air tanah yang diperolehi untuk makanan manusia daripada strata kandungan air bawah tanah melalui mata air, telaga, gerekan dan lain-lain jalan keluar, dengan atau tanpa tambahan karbon dioksida

☺ Punca Air Mineral Semulajadi

Air tanah sahaja
Standard air mineral semulajadi mestilah mematuhi jadual Ke Dua Puluh Enam (Peraturan 360A (7) )dalam Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Air mineral semulajadi mengandungi mineral seperti magnesium, kalsium, fluorida, natrium, sulfat dan sebagainya.
 
Air Minuman Berbungkus (AMB)

☺ AMB hendaklah air minuman diperlakukan selain dari pada air mineral semulajadi yang terkedap dalam botol atau
bungkusan-bungkusan lain dan dicadangkan untuk makanan manusia. Air minuman jenis ini hampir tidak mempunyai sebarang bahan mineral di dalamnya.
☺Punca Air Minuman Berbungkus
Air dari sistem bekalan air awam Air permukaan (sungai, kolam, tasik)Air tanah (telaga tiub, mata air)
Berikut adalah jenis-jenis rawatan ke atas air yang Hendak dijadikan air minuman :-
• Menghilangkan bau, rasa, kontaminan organik atau klorin – penurasan
• Membuang / mengurangkan mineral – penyulingan,osmosis songsang, elektrodialisis, penukaran ion.
• Disinfeksi – menggunakan ozon atau sinaran ultraviolet.
• Menurunkan keliatan air- pelembut air, penukaran ion, osmosis songsang, penyulingan
Penurasan
Air akan melalui beberapa lapisan bahan yang akan menyebabkan bendasing tertapis dan meninggalkan air yang telah ditapis yang hampir 99.5% bebas kontaminasi.
Walaubagaimana pun masih ada kontaminasi yang mungkin wujud seperti agen yang mudah
untuk meluwap (volatile agents). Lapisan turasan yang tidak digunakan atau tidak diganti boleh menjadi tempat pembiakan kuman dan alga.
Penuras karbon teraktif sering digunakan untuk menghilangkan rasa dan bau disamping menyerap lebihan klorin.
Osmosis balikan
Osmosis adalah pergerakan air dari kawasan berkepekatan rendah ( banyak air) ke kawasan berkepekatan tinggi (kurang air) melalui membran separa telap. Osmosis balikan adalah proses yang sebaliknya
dengan tenaga diperlukan untuk memindahkan air dari kawasan berpekatan tinggi ke kawasan yang rendah kepekatannya. Air yang melalui proses ini hampir tidak mempunyai sebarang kandungan mineral.
Penyulingan
Air suling dihasilkan dengan cara pendidihan air dan wap yang terhasil melalui proses pemeluwapan disejukkan. Proses ini boleh membunuh kuman dan bendasing dalam air. Air yang disuling hampir tidak mempunyai sebarang kandungan mineral atau kontaminasi dan mempunyai rasa “bland taste” kerana kandungan mineral terlarut yang memberi rasa telah tiada. Ia sesuai untuk golongan yang memerlukan air tanpa garam dalam sebarang rawatan perubatan yang diperlukan ( free sodium regime water).
Ozon
Secara semulajadi ozon terjadi apabila molekul oksigen bergabung melalui bantuan sinaran ultraviolet daripada matahari. Penggunaannya dalam rawatan bagi penghasilan air minuman berbungkus telah diluluskan semenjak 1982 oleh FDA. Ozon akan dilalukan ke atas air dan menghasilkan kekuatan lebih 3000 kali untuk membunuh kuman berbanding
klorin. Walaubagaimana pun ia boleh menerbitkan satu produk akhir yang agak bahaya iaitu bromoform sekiranya air mentah yang digunakan mengandungi banyak bromida seperti didalam sesetengah air tanah.
Sinaran ultraviolet
Sinaran UV juga dapat membunuh kuman dengan efektif. Sinaran ini boleh dihasilkan oleh lampu berwap merkuri atau berwap antimoni atau lampu UV yang dibalut oleh lapisan kuartza atau melalukan air melalui tiub teflon.
Keliatan air
Kebanyakan sumber air di Malaysia adalah lembut dan tidak perlu ditambah dengan bahan kimia lain untuk tujuan melembutkannya.
NASIHAT KEPADA PENGGUNA
Pengguna dinasihatkan supaya MENGAMALKAN MEMBACA LABEL ;
i. Untuk membezakan antara Air Mineral Semulajadi dengan Air Minuman Berbungkus
ii. Memastikan nombor kelulusan KKM tercatat pada label (contohnya (KKM-163/24/A/1)untuk AMS dan (KKM-163/52/A/1) untuk AMB) sebelum membeli mana-mana air minuman berbungkus.
SEKIAN, "INFO DITAMBAH, MINDA BERCAMBAH"
Rujukan web:
http://fsq.moh.gov.my/uploads/AMS0511.pdf
http://www.fomca.org.my/bmalay/tips.php?id=28
http://jknkl.moh.gov.my/uploads/risalahamsamb.pdf
Tiada ulasan:

Nuffnang