HALAMAN UTAMA

Pernah melihat Kiswah dihasilkan?


Sempena menyambut musim haji dan Hari Raya EidulAdha tidak lama lagi, para jemaah haji di Tanah Suci sedang bersiap sedia untuk menunaikan rukun Islam yang kelima dengan melaksanakan rukun-rukun haji. Tahukah kita bahawa ka'bah akan ditukar kelambunya setiap tahun apabila tiba musim haji? Pernahkah kita melihat bagaimana cara pembuatannya? Mungkin ada di antara para pembaca sudah pun pernah ke tanah suci Makkah al-Mukarramah dan pernah melihat sendiri bagaiman kelambu ka'bah atau kiswah ini dibuat.

Saya di sini ingin berkongsi serba sedikit beberapa gambar yang saya perolehi daripada laman web yang saya temui. Oleh yang demikian, suka saya menyatakan bahawa gambar ini adalah untuk memberikan gambaran dan info kepada kita serba sedikit mengenai bagaimana kiswah ini dihasilkan.

Beberapa Fakta Menarik mengenai Kiswah

1. Kos bernilai $5 juta.
2. Saiz 658 meter persegi.
3. Dibuat menggunakan 670kg sutera asli.
4. Disulam menggunakan 150 kg benang emas dan perak.Video ringkas berkaitan dengan pembuatan kiswah...Video penuh berkaitan dengan pembuatan kiswah di kilangnya...Di bawah ini juga ditunjukkan bagaimana proses penukaran kelambu kaabah/kiswah pada setiap kali ketibaan musim haji.Dokumentari penuh berkaitan Sejarah kilang kelambu Kaabah/Kiswah.Jika para pembaca mempunyai pengalaman mengenai kiswah ini bolehlah dikongsi bersama dengan memberikan komen dan pandangan. 

Sekian, Terima kasih.

Tiada ulasan:

Nuffnang