Sejenis Makanan Dalam Yong Tau Fu Dikesan Ada DNA Babi?

http://adf.ly/gJUNW
Assalamualaikum, apabila membuka laman web Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Perlis, saya ternampak satu artikel yang dikeluarkan pada Selasa, 09 Ogos 2011 03:08 dan telah dikemasikini pada Jumaat, 05 Julai 2013 16:36 mendedahkan penemuan DNA babi dalam satu produk makanan yang biasa dimasukkan dalam hidangan sajian Yong Tau Fu dan steamboat.

Saya pernah nampak produk ini, tetapi tak pasti adakah ianya daripada jenama ini atau pun jenama yang lain. Apa pun kita perlulah berwaspada dengan produk ini dan mengelakkan produk yang meragukan serta yang tiada logo halal JAKIM.


Berikut adalah kenyataan yang dipetik daripada laman web tersebut:



PENEMUAN DNA BABI DI DALAM PRODUK MAKANAN




Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) telah mendapat maklumat dari pihak berkuasa di pintu masuk sempadan Malaysia- Thailand mengenai sampel makanan, kategori ikan dan hasilannya yang mengandungi Deoxyribonucleic Acid (DNA) babi iaitu produk Chikuwa (seasoned Fish Roll) dan Filament Fish Sticks yang berjenama Pasific Food Processing (PFP). Orang ramai dinasihatkan agar berhati-hati dalam memilih produk makanan tersebut agar ianya mendapat pengesahan halal yang diiktiraf oleh JAKIM dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN). Terakhir dikemaskini ( Jumaat, 05 Julai 2013 16:36 )

Sumber: http://islam.perlis.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=133:penemuan-dna-babi-di-dalam-produk-makanan&catid=37:info-terkini 

Surat yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) bertarikh 15 Mei 2013.

Hidangan yang biasa mengandungi makanan jenis ini:-






Semoga kita akan sentiasa lebih berhati-hati dalam memilih makanan yang kita mahukan demi menjaga pemakanan kita yang baik dan halal serta bersih.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) Terkini

Assalamualaikum, beberapa minggu ini seluruh negara masih lagi dilanda jerebu yang tidak menentu waktunya. Kadang kala malam sudah bebas jerebu, tetapi kembali berjerebu di waktu pagi. Apa pun masyarakt diminta untuk mengambil langkah berjaga-jaga bagi memastikan tahap kesihatan senantiasa berada dalam keadaan yang baik dan sihat.
 
Saya kongsikan tempat rujukan utama kita untuk mengetahu tahap kualiti udara atau pun indeks pencemaran (IPU) di seluruh Malaysia yang dicatatkan oleh Bahagian Alam Sekitar Malaysia, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar di sini.


Pemandangan daripada Hospital Kuala Lumpur pada pukul 8:00pagi 16 Mac 2014 menunjukkan KLCC ditutupi jerebu.

Contoh untuk perkembangan terkini hari ini 17 Mac 2014 adalah seperti berikut:

http://adf.ly/gGwYh



Beberapa perkara perlu difaham mengenai Sumber Laman Web Ini dan Maklumat Yang disampaikan:

Tempoh Kemaskini / Updating Duration

      IPU setiap jam dikira berdasarkan cerapan data dari stesen pengawasan kualiti
      udara automatik yang dikawal secara jarak jauh (remote). Proses cerapan
      memerlukan kitaran masa selama 1 jam yang lengkap sebelum bacaan IPU dipaparkan.
      Sebagai contoh, bacaan IPU pada jam 7 pagi hanya akan lengkap selepas 1 jam
      cerapan iaitu pada jam 8 pagi sebelum dapat dikemaskini di laman APIMS

Nota / Note
       *   =  Habuk Halus (PM10)               c =  Ozon (O3)
       a   =  Sulfur Dioksida (SO2)            d =  Karbon Monoksida (CO)
       b   =  Nitrogen Dioksida (NO2)          & =  Lebih daripada satu pencemar

Pengiraan IPU

      Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2,
      NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi
      diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya,
      kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar
      yang lain dan ini menentukan bacaan IPU.

Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3)

      Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon
      adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah
      pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap
      yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi
      membentuk ozon di permukaan bumi.    
 
 
Semoga rujukan ini akan dijadikan panduan untuk aktiviti luar yang kita rancangkan pada masa-masa tertentu.
 
Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Rakaman CCTV dan Gambar Perbuatan Khianat di Masjid Limbongan Terengganu 3/3/2014

Assalamualaikum, pada 3/3/2014 umat Islam di Malaysia dikejutkan dengan satu perbuatan khianat di Masjid Limbongan, Terengganu. Penghinaan terhadap al-quran yang ditaburkan dan diletakkan di dalam tandas amatlah tidak boleh diterima.

Saya hanya dapat memaparkan tindakan al-quran yang disepahkan di dalam dan di luar masjid. Selebihnya boleh rujuk ke blog yang saya sertakan di bawah kerana tak sanggup nak memaparkan perbuatan tersebut di dalam blog ini.

Saya kongsikan gambar dan rakaman CCTV Berhubung kejadian khianat ini.




Sumber gambar: Blog petikan gambar tersebut dan gambar-gambar lain.


Berikut satu Rakaman CCTV masjid tersebut yang menunjukkan perbuatan khianat oleh pihak yang tidak dikenal pasti pada 3/3/2014 jam 23:27.


Laporan yang dipetik daripada sumber di Facebook di SINI:

        --------------------------------------Sumber dari SINI------------------------------------------

As salam YDH Tuan. Untuk makluman YDH Tuan. Bersabit Kg Raja Rpt: 1071/14, P/Penyiasat: Insp.Azira Bt Md Razak, 4/3/2014@0310hrs

Butir-butir Pengadu:

Nama: Engku Mi Bin Engku Hassan
Kp: 530105065037
Umur: 61
Kerja: Berniaga/KRT/SRS
Alamat: 1394 Kg Limbonhan 22200 Kg Raja Besut Trg

Ringkasan kes:

Pada 4/3/2014 jam lebih 1.30 pagi semasa pengadu sedang buat rondaan KRT/SRS di kawasan Kg Limbongan Kg Raja Besut Trg telah singgah di Masjid Kg Limbongan dapati dalam keadaan baik. Seterusnya pengadu buat rondaan dan singgah di rumah kediaman YB Mahadi Bin Musa yang terletak berhampiran. Pada 4/3/2014 jam l/kurang 2.30 pagi pengadu pergi semula ke kawasan Masjid Kg Limbongan Kg Raja telah dimaklumkan oleh anggota SRS yang membuat rondaan bermotorsikal mengatakan bahawa telah menjumpai Al-Quran dalam keadaan berselerak di depan tangga pintu masuk masjid, di dalam mangkuk tandas,dan di tempat solat. Terdapat juga barang-barang lain seperti kipas dinding dan pintu sliding tempat solat telah dirosakkan dan di pecahkan. Pengadu syaki perbuatan tersebut dikhianati oleh orang yang tidak dikenalpasti.

Hasil siasatan IO:

(1) temubual dan rakam percakapan pengadu.

(2) Hasil rakaman percakapan pengadu dapati pengadu tidak kenalpasti saspek yang melakukan perbuatan tersebut. Menurut pengadu tiada saksi yang nampak semasa kejadian berlaku.

(3) Ke tempat kejadian bersama Jurufoto Kpl/D Ramli Sulaiman iaitu Tempat kejadian adalah di Masjid Kg Limbongan Kg Raja Besut Trg. Tiada alat CCTV dipasang.

(4) Pohon bantuan Unit Forensik D10 IPK Trg untuk siasatan lanjut tempat kejadian di ketuai oleh Insp Shamendra.

(5) Arahkan CPJ/Detektif dapatkan maklumat lanjut dan kesan saspek yang disyaki.

Perkembangan lanjut akan dimaklum semula.

Terima kasih YDH Tuan


--------------------------------------Sumber dari SINI------------------------------------------

Selepas ini disarankan di Masjid atau surau di seluruh Malaysia, agar dapat memasang CCTV untuk memantau keselamatan dan keharmonian di tempat-tempat ibadah untuk memastikan setiap penghianatan dapat diselesaikan dengan baik.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

[Kepenggunaan] Pendrive Murah Bahaya Untuk Data Anda!

Assalamualaikum, sejak hujung tahun 2013 lebih kurang, banyak dijual pendrive yang terlalu murah kebanyakkannya di pasar-pasar malam, saya pernah lihat ianya dijual di pasar Jumaat di Masjid Negara, di pasar malam di kawasan rumah saya juga ada dijual pendrive ini dengan harganya yang tersangat murah. 

Dalam fikiran aku mula bermain persoalan "kenapa mahal sangat ni? Mesti ada sesuatu tak kena ni, jadi saya kata pada diri sendiri, jangan beli la benda yang jual macam ni, nanti sia-sia je kalau tak boleh guna dan kalau tiba-tiba rosak sebab diorang yang jual nie mesti tak ada dah lepas ni, nak minta ganti rugi kat sapa plak nanti kan? haha..." Jadi, sebelum apa-apa yang tak sedap berlaku, saya dah tolak awal-awal niat nak beli benda ini.


Namun demikian, diharapkan dan dinasihatkan agar anda semua lebih berhati-hati dengan barangan ini kerana harganya sudah pasti lebih murah dan sememangnya menjadi sinonim dengan rakyat Malaysia yang suka dengan harga murah tanpa menghiraukan kualiti barangan tersebut telah menjadi punca ianya boleh dijual di pasar malam.

Maklumat yang diperolehi daripada perkongsian di laman sosial telah dikongsikan seperti berikut:-

COPY PASTE DARI PAGE SEORANG SAHABAT.


PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT: Pada ahli-ahli group. Ambo nok pesan pada hok mano suko gi jale pasar pagi, pasar malam, pasar Wakaf Che Yeh. Kalu ado ternampok ado ore lelong PanDrive dan Memori Kad tu, tulung jauh kan diri deh. Biasanya sep dio jual PenDrive dan Memori bersaiz besar sehingga 64GB dengan harga RM10 sahaja sedangkan harga pasaran sebenar boleh mancecah RM1++. Size sebenar PanDrive dan Memori ini hanyalah 256MB atau 512MB sahaja, Tapi telah di HACK untuk menunjukkan size yang besar. Tiada masalah untuk menyimpan file yang kecil, tetapi apabila pengunaan melebihi size sebenar, file akan korup dan drive tidak boleh di gunakan lagi. Taktik pengeluar menggunakan packing dan cop barangan berjenama SanDisk dan Samsung untuk mengaburi mata pembeli. JAGA-JAGA, JANGAN TERTIPU. Sekian Gambar di snap kat Pasar Pagi Kampung Badang. Minggu lepas ada 5 gerai, minggu ni hanya tinggal 1. Hok lain lari cak perak habis doh.


Maklumat ini sudah memberitahu kita bahawa ianya adalah satu tektikal mereka untuk mengaut keuntungan yang besar dengan menjual barangan yang tidak berkualiti.



Oleh yang demikian, dinasihatkan kepada anda semua agar lebih mementingkan kualiti daripada harga kerana ianya lebih penting jika anda gunakan barangan tersebut untuk menyimpan data atau pun dokumen penting anda. 

Saya nak tanya, mana lagi penting? Data anda atau pun duit anda? Data sukar diganti jika hanya ada satu softcopy kerana ianya adalah sesuatu yang unik untuk setiap individu, tetapi wang ringgit kalau hilang boleh cari semula dengan nilai yang sama. Jadi, fikir-fikirkanlah sebelum anda rasa menyesal dan marah bila maklumat dan data anda hilang kerana folder corrupt.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Permintaan Emas Suku Ketiga 2013 Terus Kukuh

Assalamualaikum, memandangkan permintaan emas kini mula semakin meningkat, saya suka kongsikan apakah yang biasanya menjadikan permintaan emas ini terus meningkat. 

Saya kongsikan satu data yang dikeluarkan oleh World Gold Council untuk suku ketiga tahun 2013 sebagai panduan kita menilai permintaan dan apakahh trend yang terjadi pada tahun lepas bagi permintaan emas dunia.


Info Grafik berikut yang dikeluarkan World Gold Council ini telah saya alih bahasa untuk memudahkan pemahaman kepada info yang disampaikan dalam grafik tersebut.


Sektor Barang Kemas: Sektor ini memberikan satu pertumbuhan yang mantap daripada tahun ke tahun dengan permintaan pengguna di seluruh dunia dan digalakkan lagi dengan harga purata yang rendah, ianya menunjukkan peningkatan kepada ketulenan yang tingg.i 

Sektor Pelaburan: Permintaan kepada jongkong emas dan syiling emas meningkat 6% kepada 304.2 tan dengan pertumbuhan yang datang daripada Asia dan Timur Tengah termasuk Turki. Aliran keluar Dana Tukaran Dagangan (ETF) menjadi perlahan kepada 119t.

Sektor Teknologi: Suku ke 3 merupakan satu tempoh dimana permintaan emas yang kukuh dalam sektor teknologi. Permintaan yang tinggi ini berikutan penggunaan emas dalam barangan eletronik yang telah menunjukkan daya tahan yang kukuh, yang mana disokong oleh permintaan pembuatan tablet dan telefon pintar yang lebih meluas dan tinggi.

Bank-bank Pusat: Bank Pusat terus meningkatkan simpanan emas, walaupun dengan kadar yang perlahan berbanding kadar yang tinggi pada tahun 2012. Dari tahun ke tahun, rizab emas bank pusat global telah meningkat sebanyak hampir 300 tan.

Bekalan: Bekalan emas pada suku ketiga telah jatuh 3% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2012. Penguncupan ini mendadak berikutan bekalan emas daripada sumber kitar semula yang menyumbang kepada penurunan, telah menyumbang kepada peningkatan penghasilan lombong sebanyak 4%.   

Semoga dengan info ini, kita dapat mengetahui bagaimana permintaan dunia ini boleh meningkat dan menurun daripada tren yang diperolehi daripada data yang dikummpulkan oleh World Gold Council.

Boleh dapatkan Infografik yang asal di sini. KLIK untuk dapatkan Grafik Asal.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Nuffnang

Link Bersama