Gerhana Bulan 8 Oktober 2014 di Malaysia

Assalamualaikum, gerhana bulan pada 8 Oktober 2014 kali ini bermula pukul 7 malam tadi. Beberapa tempat di seluruh Malaysia sedang menjalankan pengisian termasuk solat sunat khusyuf ketika berlakunya gerhana bulan ini.

Untuk fenomena gerhana yang dapat dilihat di Kuala Lumpur jika cuaca mengizikan adalah seperti yang berikut,

Bagi penduduk di Semenanjung Malaysia, anda akan terlepas fasa permulaan gerhana, dan hanya dapat melihatnya bermula dari fasa gerhana penuh hingga tamat sahaja.

Kiraan di bawah adalah untuk Kuala Lumpur pada tarikh 8 Oktober 2014.

4:17 pm Bulan masuk bayang-bayang penumbra – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
5:18 pm Bulan masuk bayang-bayang umbra (fasa gerhana separa) – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
6:25 pm Fasa Gerhana Bulan Penuh bermula – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
6:54 pm Puncak Fasa Gerhana Penuh – Tidak kelihatan (Bulan di bawah ufuk)
7:24 pm Fasa Gerhana Bulan Penuh tamat (permukaan fasa separa) – Boleh dilihat
8:34 pm Fasa Bulan keluar dari bayang-bayang umbra – Boleh dilihat
9:33 pm Bulan keluar dari bayang-bayang penumbra keseluruhannya – Boleh dilihat
Jika anda berada di pantai timur Semenanjung, seperti di Kuantan, anda berpeluang melihat fasa gerhana ini lebih awal sikit, iaitu ketika ia sedang berada di Puncak Fasa Gerhana Penuh, iaitu jam 6:55 pm (sehinggalah tamat).


Sumber: FalakOnline

Anda yang terlepas mendapat info bolehlah lihat di beberapa tempat rujukan berikut:





Langsung juga dari Lautan Pasifik:

http://live.slooh.com/stadium/live/slooh-covers-the-total-lunar-eclipse-of-october-2014-as-it-slides-across-the-pacific-ocean

Berikut adalah langsung daripada NASA


Kaifiat Solat Sunat Gerhana:

"Usholli sunnatan khusyuf rak'ataini lillahitaala"
Maksudnya : Sahaja aku menunaikan solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala.

Solat sunat gerhana boleh dilakukan sama ada secara berseorangan atau berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah. Solat sunat gerhana dilaksanakan sebanyak 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 ruku’ dan 4 sujud. Cara-cara solat adalah seperti berikut:

Rakaat pertama:
Takbir (niat solat sunat gerhana).
Bacaan al-Fatihah dan surah.
Ruku’.
Iktidal.
Bacaan al-Fatihah dan surah.
Ruku’.
Iktidal.
Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.

Rakaat kedua:
Sama seperti rakaat pertama.

Disediakan oleh:
Cawangan Falak
Bahagian Penyelidikan
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Walaubagaimanapun, terdapat juga masjid-masjid lain yang turut menganjurkan majlis solat sunat gerhana ini di kawasan masing-masing.Oleh yang demikian, saya juga menyeru kepada sesiapa yang berkesempatan agar dapatlah bersama-sama untuk mengikuti majlis solat sunat gerhana tidak kira di mana anda berada. Walaupun sering berlaku gerhana, kadang-kala kita tidak berkesempatan untuk mengikuti majlis tersebut. Namun, seharusnyalah kita mengambil kesempatan untuk melihat kebesaran Allah yang akan dapat dirasai oleh orang-orang yang beriman dan bertaqwa sahaja. Semoga kita termasuk dalam golongan tersebut. Insya-Allah.

Anda boleh juga mendownload maklumat berguna berikut :-

p/s: niat diatas diedit ke bahasa melayu atas sebab tiada font arab.

Semoga fenomena gerhana ini sentiasa mengingatkan kita kepada kekuasaan Allah dan kebesarannya dan lebih mendekati Yang Maha Esa. InshaAllah mendapat manfaat kepada kita semua.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Daun Betik Mampu Pulih Pesakit Denggi

Assalamualaikum, wabak denggi yang kian meningkat membimbangkan masyarakat jika tidak ada tindakan yang boleh membantu mengurangkan penyebarannya oleh nyamuk aedes.

Namun, adakah anda tahu bahawa daun betik mampu memulihkan pesakit denggi selain daripada sup ketam yang juga dikatakan mampu membantu pesakit denggi.

Saya kongsikan satu surat yang dikongsikan di media sosial yang dikeluarkan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) pada 19 September 2014 untuk panduan dan rujukan kita. Saya juga akan kongsikan bagaimanakah caranya untuk mendapatkan jus daun betik ini yang dipetik atas perkongsian di laman sosial.


SURAT INSTITUT PENYELIDIKAN PERUBATAN YANG MENGESAHKAN JUS DAUN BETIK BOLEH DIGUNAKAN SEBAGAI RAWATAN SAMPINGAN BAGI PESAKIT DENGGI.




Ramai mengetahui buah betik adalah kaya dengan vitamin A dan C.

Namun, ramai yang tidak menyedari bahawa daun betik juga boleh digunakan dalam merawat demam denggi.

Satu kumpulan penyelidik dari Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran telah menemui bahawa jus daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi.

Kumpulan tersebut telah bekerjasama dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor bagi melakukan kajian klinikal ke atas 228 pesakit demam denggi dan demam denggi berdarah.

Separuh dari pesakit tersebut telah diberikan 50 gram jus daun betik selama tiga hari berturut-turut.

Dalam masa yang sama, bacaan bilangan sel platelet darah pesakit-pesakit telah diambil selama dua hari. Didapati bahawa pesakit yang menerima jus daun betik mempunyai kadar bilangan sel platlet yang lebih tinggi berbanding pesakit yang tidak mengambilnya.

Penemuan ini amat penting kerana sehingga kini, kaedah rawatan demam denggi adalah hanya dengan kaedah pemindahan cecair atau darah.

Menurut kumpulan penyelidik tersebut di dalam artikel kajian yang berjudul ‘Carica papaya Leaves Juice Significantly Accelerates the Rate of Increase in Platelet Count among Patients with Dengue Fever and Dengue Haemorrhagic Fever’ terbitan jurnal ‘Evidence Based Complementary and Alternative Medicine’.

Penemuan ini mungkin akan memainkan peranan yang penting di dalam pengurusan demam denggi pada masa akan datang.


Sumber perkongsian di sini.

Semoga tips ini membantu pesakit-pesakit demam denggi segera pulih dengan penambahan platlet darah mereka. InshaAllah.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Kenapa Payung Petronas Habis Stok?

Assalamualaikum, stesen Petronas kehabisan stok payung? Setiap kali ada sebarang promosi, pasti kebanyakkan rakyat Malaysia tidak melepaskan peluang yang ada untuk mendapatkannya. Termasuklah saya, di musim perayaan ini pastilah ramai yang bergerak dalam jarak yang jauh dan pasti akan mampu memperolehi payung ini untuk ditebus.

Kenapalah tak bersedia dengan sebarang kemungkinan kehabisan stok ni. Ribu-ribu tu pengguna di Malaysia. Mestilah tak cukup kalau beratus je stoknye setiap stesen.

Sebagai pengguna kita mesti rasa tidak puas hati jika apa yang dijanjikan tidak ditunaikan. Oleh itu saya pun agak tak puas hati juga bila pergi ke beberapa stesen untuk penebusan mendapat jawapan stok tak sampai lagi dan stok dah habis. Jadi, saya mahu mendapatkan penjelasan pihak Petronas melalui Facebook PETRONAS Brands.


Ini jawapan yang diberikan. 

  • Hari Ini ( 4 ) Ogos 2014)
  • PETRONAS Brands
    PETRONAS Brands


    As Salam Farid,

    Maaf di atas kesulitan. Kami amat terharu dengan sambutan yang menggalakan, dan kami sedang berusaha untuk menambah stok payung di stesen-stesen PETRONAS dengan segera. Diharapkan anda terus mencuba dalam minggu ini. Sekali lagi, maaf di atas kesulitan.
    Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi Mesralink di talian 1300 88 8181.
    FB Admin


Kepada sesiapa yang mahu menebus payung bolehlah cuba dalam minggu ini dan minggu depan. Kalau tak dapat juga, memang nak kena Petronas ni. Apa pun tunggu saya cuba tebus dulu, kalau dapat, saya updated posting ini.

Kemaskini: 24 Ogos 2014

Akhirnya satu kad saya yang cukup 10 cop dapatlah tebus payung di PETRONAS Sri Gombak pada 21 Ogos 2014 lalu, nasib baik kali itu sebab tinggal 4 lagi baki payung masa tu. Waktu tu dalam jam 4 petang macam tu kalau tak salah. Tapi masih ada lagi kad yang saya tak dapat tebus lagi. Masih lagi memburu payung di stesen-stesen Petronas dengan membawa kad tu yang dah lusuh sebab dibawa ke hulu hilir.

Masih ada 3 minggu lagi atau lebih kurang 21 hari lagi ni. Rasanya ada 3 kali restok payung kot sebabnya katanya dalam setiap seminggu dia akan hantar. Kalau tak dapat tebus ni, sesiapa pun geram.


Inilah payungnya di atas ini.

KEMASKINI 1 Oktober 2014
Pelanggan yang dihormati,
Berikutan sambutan hangat yang diberikan, tempoh penebusan bagi promosi “Miliki Payung Edisi Terhad Apabila Anda Berbelanja Di Stesen PETRONAS” telah DILANJUTKAN!
Sekiranya anda telah mengumpul 10 cop setakat 15 September 2014, sila mendaftar di mana-mana stesen PETRONAS pilihan anda untuk penebusan payung. Pendaftaran dibuka dari 1 - 15 Oktober 2014.
Kami akan menghubungi anda apabila payung anda sedia untuk diambil.
Terima kasih atas sokongan anda yang berterusan.
Untuk maklumat lanjut, sila layari www.mymesra.com.my/daftar

Semoga yang tak dapat, ada peluang untuk menebus payung. InshaAllah.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

#TERKINI Gambar Lokasi Nahas #MH17 MAS 17 Julai 2014

Beberapa gambar terkini nahas #MH17 yang telah dikatakan ditembak jatuh di ruang udara Ukraine. Gambar yang diambil daripada sumber berita Rusia dan sumber yang terkini nahas. Sekadar berkongsi maklumat berita terkini daripada sumber alternatif lain.

Sumber dipetik dari laman web http://lifenews.ru/


Gambar dan Video akan dikongsikan seperti dibawah diambil dan akan disertakan sumber ianya diambil untuk pengetahuan kita semua.

Untuk LIVE daripada media Rusia lihat sini http://lifenews.ru/watch-live

LIVE daripada BBC News di sini http://www.bbc.com/news/world-28354787


Seorang penumpang warganegara Malaysia dikenal pasti melalui passport yang telah dijumpai ialah
1. Sanjid Singh Sandhu Jijar Singh berasal daripada Pulau Pinang berusia 41 tahun (dalam gambar di bawah)



Video Terkini Nahas:


















Semoga semuanya dapat diselesaikan dengan baik. Takziah kepada keluarga penumpang MAS #MH17



Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

MAS #MH17 #boeing777 Terkena Tembakan Di Ukraine

Innalillahiwainnailaihira'jiun. 17 Julai 2014 takziah untuk #MH17 MAS #Boeing777 apabila semua penumpang termasuk anak kapal dikatakan seramai 298 orang terbunuh. Maklumat awal dikatakan telah ditembak jatuh dengan peluru berpandu apabila melalui ruang udara Ukraine. Sebelum ini pesawat MAS #MH370 masih belum ditemui selepas hilang pada Mac 2014 lalu.

Radar Tracking untuk kapal terbang boleh dilihat di sini http://www.flightradar24.com/39.32,92.27/3

LIVE daripada BBC di sini: http://www.bbc.com/news/world-28354787

Maklumat Pesawat MH17 Boeing 777:
- Mempunyai 2 Kelas iaitu kelas Perniagaan dan kelas Ekonomi.
- Membawa 15 Kru dan 283 penumpang.


Pihak pemisah Rusia menafikan mereka yang menembak jatuh pesawat komersial tersebut.

Bilangan penumpang mengikut negara (kenyataan Rasmi Malaysia Airlines):

Warganegara
JUMLAH
Netherlands
154
Malaysia
43 (termasuk 15 krew & 2 bayi)
Australia
27
Indonesia
12 (termasuk 1 bayi)
United Kingdom
9
Germany
4
Belgium
4
Philippines
3
Canada
1
Unverified
41
Total
298

Seorang warganegara Malaysia dikenalpasti melalui Passport yang dijumpai.





Gambar lokasi pesawat diambil dari sumber : http://lifenews.ru/news/136811







Pesawat MAS daripada Amsterdam ke Kuala Lumpur tersebut yang dijangka akan tiba di Kuala Lumpur pada pukul 6:10 pagi nanti 18 Julai 2014 ini mungkin tiada harapan untuk hidup.

Beberapa maklumat berita boleh di lihat di link berikut:

Sumber LIVE daripada Yahoo: https://my.news.yahoo.com/-mh17--malaysia-airlines-flight-mh17-crash---live-report-161739674.html

Sumber BBC: www.bbc.com/news/world-europe-28354856



CNN: http://edition.cnn.com/2014/07/17/world/europe/ukraine-malaysia-airlines-crash/index.html


AWANI: http://www.astroawani.com/news/show/pesawat-malaysia-airlines-mh17-terputus-hubungan-tweet-mas-40072

Ada kemungkinan missile ini yang dikatakan diguna untuk menembak sasaran pesawat milik Rusia yang dinaiki oleh Presiden Rusia yang seakan-akan pesawat MAS:

Sumber: Viraliat



Rakaman yang diambil penumpang MH17 ketika di Amsterdam sebelum bertolak ke Kuala Lumpur yang telah dimuat naik di dalam instagramnya.


Segala perkembangan terkini dan sumber boleh dilihat untuk mendapatkan maklumat yang lebih sahih dan tepat.

Sekian, Terima kasih.
MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

Nuffnang

Link Bersama