HALAMAN UTAMA

VIRUS ke? tolong... sesape tau...

Salam saudara. Pernahkah saudara mendapat satu yang saya kira virus yang sering dihantar melalui email-email, Yahoo messenger, dan macam-macam lagi yang berbentuk link? Saya sekadar ingin berkongsi. Virus ni sering mengganggu dan kadang-kala menghantarkan pula ke email-email pengguna yang lain tanpa kita sedari. Saya sering juga mendapat virus tersebut yang dihantar melalui YM dan email. Virus yang berbentuk link itu sangat mengusarkan saya sebagai pengguna email, YM dan lain-lain perkhidmatan internet. Hal ini kerana ianya mengganggu dan secara tidak langsung menyebabkan email kita 'menyepam' atau di'spam' olehnya.


Contoh-contoh email yang diterima :-






Adakah ianya virus atau dipanggil apa? Saya mengharapkan respon pembaca blog ini untuk membantu jika tahu bagaimana mahu menghilangkannya. Setakat ini, saya sebagai penerima email berbentuk itu sahaja. Tetapi, apa yang saya pernah lihat, ianya juga boleh menyebabkan email kita menghantar secara automatik ke semua list kenalan yang kita ada. Justeru, saya ingin membantu untuk membuang virus ini daripada kenalan yang telah mendapatnya dan mendapati email mereka sering menghantar virus tersebut secara automatik.



Masalah yang saya nampak :-
1. Menghantar link-link seperti google site, blogsany dan sebagainya.
2. Mengganggu peti email atau inbox email.
3. Menyebabkan email kita melakukan SPAM tanpa kita sedari.
4. Tidak tahu bagaimana hentikan email kita melakukan SPAM atau hantar link tersebut ke kenalan kita. 



  
Saya perlukan bantuan saudara :-
1. Memberikan respon kepada post ini dengan memberikan penyelesaian, bagaimana nak atasi masalah ini daripada terus berlarutan.
2. Berkongsi, apakah punca-puncanya dan bagaimana virus itu berfungsi secara jelas jika saudara tahu.


Minta jawapan dan respon pembaca budiman. Terima Kasih.


Sekian, Terima Kasih.

MINDA INSAN - Info Ditambah, Minda Bercambah.

11 ulasan:

nairaariaa berkata...

sy pom menghadapimaslah yg same...tak taw nak bt camne...sob3x...

Farid bin Aspar berkata...

Ye ker... jadi, email nairaariaa selalu dpt email macam tu? Die tak masuk kat SPAM kan? sebab email contact kita, betul tak? tp penah tekan tak?

tapai ubi berkata...

solution = no solution except delete email kita.

How it works:
Stiap kali surf tenet, pasti akan ade jejak y kte tgalkan. Kalu x dlam browser cache, ada dlm router or intermediate switching punye cache. Kalu kite donload or fill in certain borang, jejak akn ada lam DNS server or file server.

Org bleh develop 1 mail crawler, untuk kutip sumer jejak2 ni. Let say die bjaya kutip 10000000 mail list. Dgn senang2 je die bleh buat duit. "i ade 10000000 future customer, u nk advertise apa pn i bleh buat, jnji u byar i".

Spam email xssh,juz buat http request, then loop dlm mail list tue td. Ikut personal exprience, aku agak xsmpai 1 jam pun bleh siap utk 1 million list.

Precoution step: Change email password regularly.

sekian.harap membantu

Farid bin Aspar berkata...

Terima kasih byk2 atas cetusan idea tu.. sgt membantu... =)

Tapi Tapai ubi, masalahnya email kita sendiri yg menghantar kpd orang lain... cmne ye? =(

kalau SPAM tu mmg la tak leh wat apa2...

ada idea tak? hurm...

tapai ubi berkata...

Ikut kajian aku ar kn..

Sebenarnye bkn email kite y send, tp email crawler tue td y send..Imagine die ada 10000000 mail list. let say each mail spam ke semua mail lain. So, kite ade !10000000 -> faktorial 100000000, bape erk?

Trick nye,cube bkak email yahoo n expand/show email header. Kite bleh nmpak sume info2 cam 1st drop server, source n bla bla bla..just imagine org bleh manipulate email header tue. Dgn kate laen, send email + replace email header spya ia nmpak mcm email kite y send..Utk makluman tmbahan, email functioning based on POP3 protocol, with very less security. Anyone can send any email on any behalf. Kte pn bleh wat kalu kite tw.


sekian

Farid bin Aspar berkata...

Tapai ubi : ooo.. mcm tu ker...
tp klau ada email yg dihantar tu dah tak wujud, still akan dpt feedback yg email tu gagal dihantar masuk email kita la kan?

(aku try memahamkn ye yazid.. hehee)

AiZ berkata...

happened to me too =.=" cammane ek?






Aiz latest entry
How to be profesional blogger
babysitter attacked by a cat brutally! must watch!
Idea untuk susun wayar komputer

Farid bin Aspar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Farid bin Aspar berkata...

@AiZ

Tu la... sebenarnya.. entri ni pon tgh nk cari penyelesaiannya... cume berkesan atau tak, tu tak tau la...
tapi klau SPAM yg masuk tu, tak la teruk sgt... drpd email sendiri SPAM ke orng lain, kan ke email sendiri yg dpt nama buruk.. :D
p/s : Tp setakat ni, tak teruk lg la... just want to help ppl jer..

Dark Half berkata...

ramai org face ngan prob ni tp takde solution yg btol² berkesan

maybe ngko patut up isu ni kat forum board GB sekali.kt sana ramai yg dpt tolong kot

Farid bin Aspar berkata...

@Dark Half

Itu la... myb kalau berkesempatan, aku try tanya mende nie.. :)

Nuffnang